Blog

Wil je  wat leren van Hannibal Lecter, de kannibaal als het om jouw partner of   externe/interne klanten gaat?

  |   Uncategorized   |   No comment

Sinds de film ‘The Silence of the Lambs’ (1991) met Anthony Hopkins in de hoofdrol van Hannibal Lecter, de kannibaal, bestaat er in Amerika een enorme belangstelling voor het profileren van moordenaars ook wel ‘profiling’ genoemd. Wat is profiling precies?

Profiling  Moordenaars

Definitie: dader-profileren of ‘profiling’ is een onderzoeksmiddel naar fysieke en sociale gedragingen van daders die een misdaad kunnen hebben begaan en/of worden verdacht van een misdaad, om rechercheurs te helpen om (vaak nog onbekende) misdadigers te leren kennen en te identificeren.

 

Profiling van klanten

Leuker en positiever is het potentiële klanten te profileren. Een professionele onderhandelaar (commercieel managers, projectmanager, directeur, advocaat)  krijgt steeds minder tijd om zijn interne/externe klant te doorgronden.

 

Dat komt omdat deze klanten afhouden doordat ze  overvoerd worden met prikkels vanuit sociaal media en vragen van een veelvoud van mensen die nu wereldwijd iets van ze willen.

 

Kijk maar eens naar jezelf en probeer het beeld van 10 jaar geleden terug te halen waar de klant tijd voor je had en jij een relatie op kon bouwen. Zo als Cruijf memoreerde:

“elk nadeel heeft zijn voordeel”. Bijzonder is dat de meeste onderhandelaars/commercieel managers nauwelijks  aandacht besteden aan het vooraf doorgronden van de klant. Ze gaan er nog steeds vanuit dat ze de klant leren kennen als ze voor hem zitten, dit terwijl ze daar nauwelijks meer de tijd voor krijgen.

 

Het is zeker dat partijen als een Google en Facebook meer van ons weten dan onze eigen partner. Natuurlijk geven ze dat niet prijs of toch? Ja door op een bepaalde manier te kijken naar de veelvoud van gegevens

die je ziet in de sociale media. Daardoor ben je in staat snel een profiel te maken van jouw klant en hier het juiste kennismaking en onderhandelingen profiel bij te kiezen. Net als de profilers van Silence in the Lambs dat al deden in 1991.

 

We zijn nu 27 jaar verder. Veel  Amerikaanse  professionals maken gebruik van profiling maar wij in Nederland nauwelijks. Als je eens voor jezelf uitrekent hoeveel geld er verloren gaat door eindeloze acquisitie en mislukte onderhandelingen. Hoeveel  frustratie je oploopt omdat de ander jouw goede bedoelingen niet begrijpt. Zou het dan geen goed voornemen zijn om te zien hoe jij  door profiling 2018 nog succesvoller en leuker maakt.  bel   030-2293820.

No Comments

Post A Comment